Mlží a nás zajímají mlži a plži – Z Bechova na Rohatsko a do DB 7.11.2015

Naše druhá sobotní výprava byla ve znamení pravého listopadového počasí. Od rána mlha, do které drobně, ale vytrvale pršelo. Zima naštěstí nebyla, tak jsme vyrazili. Ráno se nás sešlo 14 převážně mladších dětí a dvě vedoucí na nádraží v Dolním Bousově. Vlak měl na příjezdu 15 minut zpoždění, tak jsme využili času a na suchých lavičkách pod střechou jsme si mohli říct něco o lese (stromy, lesní patra a jejich vzájemná spolupráce, voda v lese). K tématu jsme si rozdali pěkné pracovní listy.

Povídání o lese Čekání na vlak

Vlakem jsme dorazili na Bechov. Děti, které bydlí na Bechově se bránili, že tady Bechov není, že je tu přece Svobodín…:-), ale vlaková zastávka se tak prostě jmenuje. Správní patrioti. Postáli jsme nad Klenicí, u bechovských rybníčků jsme ještě pod velkým jírovcem nasbírali kaštany, viděli jsme několik ptačích hnízd a slyšeli zpívat červenku. Pozorovali jsme místní drůbež – indické běžce, husy, kohouta se slepicemi. Cestou jsme sbírali pestré listy různých tvarů a velikostí, narazili jsme i na pámelník bílý, oranžovějící modříny. Objevili jsme různé druhy hálek (převážně na listech dubu, ale i na větvičkách šípku).

Stoupáme do lesaSvačinka

Prohlédli jsme si starou pískovnu po jejímž dně jsme se prošli. ÚKOL PRO DĚTI: Nastudovat, jaké prostředí vyhovuje vzácným druhům obojživelníků. Kdy je nejlepší prohloubit a vyčistit tůňky k jejich rozmnožování. (V současné době jsou už žáby ztuhlé v bahně a vyrušili bychom je, popřípadě ohrozili zmrznutím. Na jaře také ne – to už se rozmnožují. Nejlepší doba je ke konci léta.). Po krátkém pochodu jsme došli ke studánce Na Horách nad Rohatskem.

Písečná stěnaTři z jedné rodinyNa dně bývalého lomuNa louce u studánky

Seznámili jsme se s lidovou tradicí Otvírání studánek (verše Miloslava Bureše zhudebnělé Bohuslavem Martinů, úcta k pramenům a vodě obecně, čištění studánek…) Podle pracovního listu a své fantazie mají děti další ÚKOL : Vymyslet studánce jméno, popřípadě jak upravit nejbližší okolí studánky. Mohou třeba namalovat obrázek na druhou stranu pracovního listu….

Od studánky na RohatskoNa dně KyselákuŽivá škeble rybničnáPotápník v lastuře od škeble

Cestou od studánky jsme si ještě udělali zastávku u včelína. Chtěli jsme si prohlédnout jedno z pěti mravenišť lesních mravenců, ale minuli jsme ho. Přesto jsme si o včelích a mravenčích společenstvech alespoň pověděli a zahráli si hru na mravence. Pozdravili jsme se s místními, kteří pracovali na očistě strouhy vedoucí od studánky k rybníku Kyseláku. Rybník byl vypuštěný a na jeho dně jsme našli dvě plné a dvě prázdné lastury škeble rybničné.

Po polní cestě z Rohatska do Dolního Bousova lezlo spousta páskovek, plamatek a dalších drobných plžů. Páskovek u nás nalezneme více druhů, zajímavé innformace o nich naleznete např. na těchto stránkách.Pak jsme ještě pozorovali koně Nechánských v ohradách za hřbitovem. Brzy se tam půjdeme podívat detailněji. Vraceli jsme se příjemně unavení, v dobré náladě.

Parta odolných I.Parta odolných II.Téměř všichni účastníciPáskovka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *