Výroba ptačích pochoutek a plovoucích svíček 28.11.2015

Dnešní sobotní výprava byla trochu netradiční. Spíše než na delší pěší výlet jsme vyrazili do poměrně blízkého areálu Dětí lesa, který je kousek od závodiště Rachvala. Zde jsme v „Salaši“(dřevěný srub zapuštěný v zemi) vyráběli zejména ptačí pochoutky a plovoucí svíčky ze zbytků vosku a ořechových skořápek. Děti zažily tábornické dobrodružství: za svitu svíček a petrolejky a s vůní čoudících kamen na dřevo zasedly na lavice k jednomu stolu. Na začátku společného odpoledne jsme si povídali o zvycích, které se dříve dělávaly na sv. Ondřeje, o plovoucích svíčkách a oříšcích obecně (z knihy Hrátky se zvyky a svátky).
Sraz před školouSraz byl nezvykle až po obědě

 

 

 

 

 

 

Dále jsme se dozvěděli o ptácích, kteří tady zůstávají na zimu, o zimních hostech (např. brkoslav severní), o různých typech krmítek a hlavně, které krmivo v zimě ptáčkům pomůže a prospěje a které by jim naopak mohlo ublížit (semínka s vitamíny pro exoty, slané a plesnivé potraviny atd.). Při povídání děti vyráběly arašídové věnečky, škvařili jsme hovězí lůj, míchali ho se semínky, oříšky a rozinkami a vzniklou směsí jsme plnili dřevěná krmítka, formičky vykrajovačky, půlky kokosových skořápek a menší ploché hrnky s kouskem větvičky (pro lepší přístup ptáčků k výživné směsi).

U společného stoluVýroba arašídových věnečků

Povedené výsledky naší práce
Plnění lojových krmítek
Vyrábíme svíčky
Výroba plovoucích svíček

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ve vodní lázni jsme roztavili zbytky vosků ze svíček a každý si vyrobil tolik svíček – lodiček, kolik je členů domácnosti, aby je na Štědrý večer mohl doma s rodinou rozsvítit a pouštět po vodě. Aktivit bylo spousta a kdo zrovna nevyráběl, mohl se proběhnout po areálu a stát se například !pánem ledu“. Protože se rychle stmívalo, posbírali jsme všechny výtvory, společně se vyfotili a hurá domů, do teplíčka a na něco dobrého na zub.

Závěrečné foto s PavlouZávěrečné foto s Lenkou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *