Za orchidejemi Mladoboleslavska II.

DSCN9520

3. 6. 2017 jsme se vydali na výlet, při kterém jsme cestovali po okrese a prohlédli jsme si zajímavé lokality s orchidejemi a masožravými rostlinami. Začali jsme prohlídkou Přírodní památky Křižánky, je zde rozlehlá louka, kde roste šest druhů orchidejí (několik druhů prstnatců, bradáček vejčitý, vemeník dvoulistý). Mimo orchideje zde najdeme i hadí mord nízký, několik druhů suchopýrů, zajímavé druhy trav a v září tu kvete dokonce hořec hořepník.

Pokračovali jsme na Loučeňské rybníčky, tam jsme uviděli vodní plochy porostlé kvetoucím lakušníkem. Mezi rostlinami plavala užovka obojková a v čisté vodě byl vidět utopený brouk roháč. V jiném rybníčku byli vidět raci, dokonce i za slunečného dne. Jednoho uhynulého jsme si vyfotili (ten jediný byl ochotný pózovat:-)). Okolí tohoto rybníčku bylo porostlé tučnicemi, masožravými rostlinkami, které kořist lapají listy. Právě dokvétaly… V dalších rybníčcích byla vzácná řasa parožnatka a masožravá žlutě kvetoucí bublinatka. Ta do drobných vzduchových bublinek lapá mikroskopický plankton.

Další zastávkou byl oběd v Loučeňské pizzérii, který se trochu protáhnul, protože nás bylo 45. Poslední zastávkou byly Struhy. Krajem pole jsme došli za rybník, kde dokvétaly prstnatce pleťové a kvést se chystaly kruštíky bahenní. Podél rybníku vede zajímavá naučná stezka.

Při zpáteční cestě jsme měli nedobrovolnou přestávku v Řitonicích, protože se rozbil autobus. Ale pan řidič zanedlouho závadu opravil vypůjčeným kusem drátu, takže jsme mohli pokračovat v cestě domů. Při závěrečném testu znalostí mnozí obdrželi pěkné materiály s přírodovědnou tématikou. I přes značné vedro jsme si výlet pěkně užili.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *