Ukliďme svět, ukliďme Česko! 16.4.2016

Ukliďme svět, ukliďme Česko! 016

Dnes jsme se zapojili do celorepublikové uklízecí akce – Ukliďme svět, ukliďme Česko. Sešlo se nás 6 dětí, Pavla a Lenka se Samem.Počasí nás dnes pozlobilo a bylo vskutku aprílové. Chvílemi pršelo, a tak jsme několikrát oblékali a zase sundávali pláštěnky.

Cílem dnešní akce bylo vysbírat odpadky na polní cestě mezi Dolním Bousovem a Rohatskem, a na kraji lesíka u studánky Na Horách. První větší zastávku jsme udělali na Bakovce. Prošli jsme ji celou a několik pytlů jsme naplnili odpadem, který tu ležel zřejmě několik let: igelitové pytle, sklo, plechovky od konzerv, kabely, svinutá hasičská hadice, staré hrnce (v jednom se usídlili rezatí mravenci), plastové barely aj. Našly se i retro obaly od mléčných výrobků, plastové sáčky od mléka, kovová tuba od staré indulony…

Za Bakovkou směrem na Rohatsko bylo čisto a sbírali jsme už jen menší množství novodobého odpadu: lahve od piva a alkoholu, obaly od sušenek, krabičky od cigaret, pet lahve ap. Děti z těchto nálezů vytvořily umělecké dílo – „Zátiší pro kuřáka“ (ve fotogalerii). Byli jsme se podívat i u studánky, a byli jsme velmi příjemně překvapení, jak ji pan starosta Král se svou partou zvelebili. Radost pohledět! A to ještě nejsou konečné úpravy. Je a bude to krásné místo. Keřům a stromkům, které jsme vysadili minulý týden, se také daří dobře, vyhánějí lístečky, vlhké a chladné počasí přeje dobrému zakořenění.

Povzbuzeni jsme se pustili do úklidu mýtiny, kde jsou čerstvě zasázené malé borovičky. Tam jsme našli např.: desku ze starého počítače, velikou svítilnu a pak už běžné věci, co lidé obvykle do příkopu u cesty odhodí. To trochu níž na malém parkovišti byla sbírka odpadu ještě pestřejší. Kromě stavebního materiálu (kusy dlaždiček, zbytky ytongu, zbytky cementu v pytlích, suť, rozbité nářadí a dva kbelíky se zatvrdlou směsí podobnou betonu) jsme objevili i dvě liché boty a vyřazené drobné plastové hračky – kostičky a části stavebnic, jojo, velké plastové korálky, céčka.

Celkem jsme posbírali 18 pytlů odpadu. Všem účastníkům dnešního úklidu patří velké poděkování. Děti si odnášely symbolickou odměnu – bloček, gumovací pryž a čokoládku. Také moc děkujeme obci Rohatsko, která odpad odveze a zajistí jeho likvidaci.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *