Výlet Sobotka-Střehom-Libošovice 26.11.2016

Sobotní výlet do střehomských sádek a Plakánku, který Přírodovědný kroužek z Dolního Bousova podnikl 26.11. 2016, měl velmi nezvyklý průběh. Na vysokém topolu před Střehomí jsme objevili dravce, který uvízl za křídlo. Chvíli se snažil mávat křídly a osvobodit se, pak jen odpočíval, a tak pořád dokola. Bez pomoci by pomalu umíral, a to bychom s dětmi přece nedopustili! Nejlepší řešení (které nám poradili na Správě CHKO Český ráj) bylo zavolat na ústředí hasičům, kteří mají techniku na práci ve výškách. Brzy po našem telefonátu přijeli hasiči z Mnichova Hradiště i Mladé Boleslavi.

Pak už šlo všechno rychle a osvobozený pták byl brzy dole v bezpečí. Ve spolupráci s přivolaným ornitologem panem Kverkem jsme zjistili, že se jedná o káni lesní (Buteo buteo). Zachytila se rybářským vlascem za pařát a letky na křídlech. Druhý konec vlasce se pevně zaklínil na stromě a káně tak uvízla v pasti. Zkusili jsme káni vypustit, ale neúspěšně. Zřejmě byla velmi vysílená nebo došlo k vykloubení na postiženém křídle. Proto se ptáka ujal pan Grindl a v poledne jej předal panu Vaňkovi ze Záchranné stanice v Huslíku u Poděbrad.

Shodou okolností náš kroužek do Huslíku pojede 17.12. na výlet, takže se na „naši“ káni pojedeme podívat a zjistit, jak se jí daří. Kdyby byla do té doby v pořádku, mohli bychom ji společně vypustit zpět do přírody. Zbytek výletu už nepřinesl žádné dramatické situace, na sádkách nám pan porybný Pacholátko ukázal zajímavé druhy ryb: tolstolobiky, pstruhy duhové – albíny, štiky, okouny, cejny, jelce, plotice a perlíny, kapry, candáty a mnoho dalších.

V Plakánku si někteří nejmladší i zaplakali, protože je už bolely nohy, potom jsme prošli Prokopským údolím do Libošovic, ohřáli jsme se ve vlaku a už jsme plni dojmů na nádraží v Dolním Bousově vyprávěli rodičům, co všechno jsme dnes zažili…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *