Petice proti výsadbě intenzivních ovocných sadů na Mužském

Intenzivní jablečné sady

Vážení příznivci a milovníci přírody. Děkujeme za váš zájem o ochranu přírody. tato petice již neprobíhá, ale kauza dopadla ve prospěch přírody. Od 14. června 2019 je v platnosti Změna č. 1 územního plánu Boseň, která na zemědělsky využívaných plochách v CHKO Český ráj zakazuje výstavbu opěrných konstrukcí pro natahování plachet a výstavbu oplocení vyšší než 1,5 metrů. Petici proti tomuto záměru podepsalo přes 600 lidí a to včetně petice elektronické. Veliký kus práce odvedli i vlastníci dotčených pozemků, které je ani za velký peníz neprodali či nepronajali. Tyto informace pocházejí od paní starostky z Bosně.

Z 21.3.2019 – V okolí obce Mužský, která je chráněná jako vesnická památková zóna, chce společnost Galafruit s.r.o vykoupit pozemky od místních zemědělců a přeměnit je v monokulturní, intenzivní ovocné sady. V našem kraji podobné sady vznikly již v okolí Dolního Bousova a další se prý budou budovat i v jiných částech okresu.

Kromě narušení celkového rázu krajiny, znamenají tyto sady poměrně velký zásah do přírody. Sady jsou pravidelně a za sezonu mnohokrát ošetřované chemickými postřiky, které se splavují do okolní přírody, potoků a studní. S ohledem na umístění sadů – v těsném sousedství CHKO Český ráj – se bojíme i o negativní ovlivnění chráněné přírody v CHKO Český ráj. Pro zavlažování sadů hodlá firma vybudovat nový vrt, který by mohl strhnout místním lidem studny a ti by přišli o cennou vodu, která jim již v posledních suchých letech chyběla.

Krajské a místní komunikace nejsou technicky uzpůsobeny tak, aby zvládly nárůst těžké dopravy, který provozování sadů přinese. Vzhledem ke stávajícím šířkovým poměrům vozovek může docházet při míjení vozidel k nebezpečným situacím ohrožujícím bezpečnost silničního provozu a k deformaci okrajů krytu vozovky a nezpevněné krajnice. Rovněž se obáváme znečišťování využívaných komunikací.

Mužský a jeho okolí je jednou z nejkrásnějších částí Českého ráje. Pojďme ho tak společně zachovat i pro další generace.

Podepište petici PROTI výstavbě intenzivních sadů na Mužském.

https://www.petice24.com/petice_proti_intenzivnim_ovocnym_sadum

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *