Vánoční výlet do Ekocentra Huslík a ZOO Chleby 17.12.2016

dscn8536

Dnes byla mrazivá sobota, přesto jsme vyrazili na plánovaný výlet do ekocentra a záchranné stanice v Huslíku u Poděbrad a do ZOO ve Chlebech. Sešlo se nás 31 dětí a 7 dospělých.

Cestovné jsme hradili z peněz od Armex Energy. Začátkem roku 2016 jsme se účastnili soutěže Energie ze sousedství, kde mohli lidé na jednotlivých pobočkách firmy Armex Energy hlasovat pro projekt, který je nejvíc oslovil. Hlasování probíhalo také na Facebooku. Na pobočce v Mladé Boleslavi zvítězil náš Přírodovědný kroužek z Dolního Bousova – vyhráli jsme 10 000 Kč! Za ně jsme koupili dětem do kroužku dva dalekohledy Nikon a mohli jsme uskutečnit i dnešní výlet.

V Huslíku se nám celé dopoledne věnoval pan Vaněk. Nejprve jsme prošli venkovní expozici, kde jsme si prohlédli výra, kalouse, puštíky, orlovce a mořského orla, havrany a krkavce, čápa bílého i černého, veverku, nosála, jezevce, párek vyder, několik srnek a další zajímavá zvířata. Pak jsme značně vymrzlí uvítali rozpálená krbová kamna v přednáškové místnosti ekocentra. V dalším programu jsme se seznámili s nejčastějšími příčinami umístění volně žijících zvířat do záchranné stanice. Ročně projde péčí zdejší stanice 1500 – 1700 zvířat!

Potom přišlo na řadu promítání a nakonec i ukázky živých zvířat: ježka východního, sovy pálené, netopýra rezavého a užovky červené. Na závěr jsme byli seznámeni s ptáky, kteří v zimě nejčastěji navštěvují krmítka. Každý se od pana Vaňka dověděl něco nového. Třeba to, že za mrazivé noci může sýkora přijít až o pětinu své váhy. Proto je tak důležité správné krmení ptactva v zimním období. Nebo jak je to s ježkem a jablky. Ježek má silně vyvinutý čich. Také se snaží splynout s okolními vůněmi. Proto, když dozrají jablka, je kouše a válí se v nich… Pan Vaněk nám dal krásné bytelné krmítko ze dřeva a také nový dřevěný sýkorník. Umístíme je poblíž školy, aby děti mohly pozorovat ptačí obyvatele.

Z Huslíku jsme přejeli do Chlebů. Tam jsme nakrmili lamy, kozy a prasátka. Viděli jsme dikobraza, který se předvedl v plné kráse. Také geparda, gibony a další opice, klokana, nutrie a surikaty. V nové části ZOO děti nejvíc zaujaly prolézačky. Přestože byly pokryté jinovatkou, nikdo se nesmekl a všichni jsme v pořádku a plni nadšení dorazili v plánovaném čase domů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *