Naučnou stezkou Okolo Klenice

V neděli 26.3.2017 se u nádraží v Dolním Bousově sešlo téměř 50 zájemců o komentovanou prohlídku naučné stezky Okolo Klenice. Vedoucí výpravy byla Pavla Bartková, která se v loňském roce na vytváření naučné stezky významně podílela. Děti stezkou navíc provází i zajíc Lek, který má pro ně na každé tabuli několik úkolů. Mezi účastníky byly děti z našeho kroužku, členové ČSOP Klenice i zájemci z řad veřejnosti, kteří se o akci dozvěděli například z Boleslavského deníku.

Počasí bylo přímo ukázkové a projít 10 km dlouhou trasu nám trvalo zhruba čtyři hodiny. U každé naučné tabule byla menší přestávka, kdy Pavla shrnula nejdůležitější informace zde obsažené, vyzdvihla různé zajímavosti a děti si po zodpovězení úkolů do pracovního listu obkreslili vykovaný reliéf, který se k dané tabuli vztahoval a je umístěn na dřevěném podstavci u každé naučné tabule. Navíc u každé zastávky Pavla položila doplňkovou otázku, za jejíž správné zodpovězení získali výherci drobné odměny. Cestu také zpestřilo například modelování vajíček ze speciální hmoty, rozdávání drahých kamínků nebo návštěva hřiště v Bechově. Poutavou podívanou nám poskytlo více než sedm zajíců Leků, kteří se vesele proháněli a dováděli na poli nad obcí Rohatsko.

Velice zajímavá byla prohlídka nově zrevitalizovaných tůněk poblíž studánky Na Horách. Jsou v nich patrné první snůšky žabích vajíček, tak je naděje na jejich brzké osídlení nejrůznějšími druhy obojživelníků. Kdysi zde byli pozorováni například všechny druhy čolků nebo ropucha krátkonohá. Bohužel již nyní jsou jezírka dosti plná řas, které bude zřejmě nutné po rozmožovací sezóně žab pokud možno odstranit, aby život v tůňkách úplně nezadusily.

Na závěr krásného výletu jsme se všichni rozloučili, poděkovali Pavle a s pocitem dobře stráveného nedělního dopoledne jsme se vydali do svých domovů. Více informací o naučné stezce se dozvíte na stránkách Infocentra Dolní Bousov.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *