Výlet do Vlastivědného muzea v České Lípě

DSCN9113

V sobotu 8.4.2017 se nás dvacet vydalo na výlet do Vlastivědného muzea v České Lípě, které se nachází v komplexu bývalého augustiniánského kláštera. Cesta vlakem rychle utekla. V muzeu už nás čekala paní průvodkyně, která dětem rozdala pracovní listy. Děti poznávaly ptačí siluety, ptačí hlasy, vycpané exponáty. Zkusily si sestavit ptačí hnízdo z rostlinného materiálu pinzetou. Z obřího puzzle si mohly postavit tři zvířecí motivy.
Prohlédli jsme si pozorně moc pěkné expozice zkamenělin, kamenů, cizokrajných zvířat, hmyzu a všech živočišných druhů žijících v okolí České Lípy. Zvláště nás zaujaly vycpaniny ptactva: z našich druhů např.: mandelík hajní, bukač velký, z cizokrajných třeba mnoho druhů kolibříků, vyhynulý australský blboun nejapný atp. Zjistili jsme, jak je ve skutečnosti „velký“ kulíšek nejmenší. Vyfotili jsme se s exempláři divokých prasat a vlkem. V muzeu mají také živá zvířátka, například různé druhy švábů, pavouků, hadů nebo želv.
Další část expozic se věnovala řemeslům našich předků: soukenictví, kovářství, výrobě a tisku kartounu, ševcovství, nábytkářství… Mohli jsme si vyzkoušet hru na skleněnou harmoniku a poslechnout si mistrovskou hru orchestrionu.
Najedli jsme se v klášterních zahradách poblíž muzea a pak jsme ještě nakoupili turistické známky a pohledy. Cestou k nádraží jsme si prohlédli to, co zbylo ze středověkého vodního hradu Lipý ze 13.století, letohrádek Červený dům a blízkou budovu textilního muzea.
Cesta domů byla už náročnější, hlavně kvůli přetopenému vlaku. Všichni jsme se plní dojmů vraceli domů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *