Soutěž Zlatý list v Prachově

Soutěž Zlatý list měla původně proběhnout v pátek 28.4., ale byla přeložena už na 21.4. Na schůzce 12.4. jsme dětem připravily nácvik Zlatého listu „nanečisto“, aby přibližně věděly, co soutěž obnáší. Hlavní témata letošního základního kola jsme rozpracovaly a dali na školní nástěnku.
V pátek 21. 4. jsme vyrazili v 7.53 vlakem do Sobotky, odtud jsme pokračovali autobusem do Jičína. Tam s námi měl počítat zvláštní autobus, který byl vypravený z Jičína do Prachova právě kvůli soutěži. Viděli jsme ho odjíždět…musel se pro nás pak vrátit a začátek soutěže tak pro nás byl trochu hektický.
Soutěžili jsme v kategoriích – nejmladší (školka až 3.třída) a mladší (4.-6.třída). S tím, že mohly v týmech soutěžit i mladší děti, ale ne starší. Týmy tvořily dvě skupinky po třech dětech a body se jim sčítaly. Týmy jsme dávali dohromady cestou, protože dvě děti onemocněly a nejely…
Soutěžní týmy absolvovaly trať dlouhou 2 km a na stanovištích ověřovaly své znalosti z geologie, batrachologie (obojživelníci), herpetologie (plazi), botaniky, dendrologie (stromy). Součástí byly i poznávačky rostlin, stromů a hornin. Započítávaly se body také za „práci pro přírodu“: děti měly povídat o tom, jak v kroužku přírodě pomáháme (tvorba a údržba hnízdních budek, přikrmování ptactva v zimě, péče o Hořečkovou loučku, sázení stromů a keřů na Rohatsku, úklidy, besedy s odborníky atd.). V kategorii nejmladších jsme se umístili na druhém místě a v kategorii mladších ve velké konkurenci na krásném třetím místě, přičemž nám druhé místo uteklo o pouhého půl bodu!
Pro děti to byl velký úspěch, byly moc šikovné a zaslouží velkou pochvalu!
Po soutěži jsme absolvovali komentovanou prohlídku Muzea přírody Českého ráje a krásné přilehlé zahrady, která je věnovaná obojživelníkům a plazům, na které se zde specializují. Kroužek se zapojil i do výtvarné soutěže organizované muzeem. Výsledky budou až v červnu. Po zakoupení suvenýrů jsme šli procházkou skalami do Rumcajsovy jeskyně. Po prima večeři (pizza z Jičína) jsme se už chystali ke spánku v ubytovně. Byla tam opravdu velká zima, ale naštěstí jsme měli spacáky a všem bylo teplíčko. Ráno po snídani jsme se vydali Prachovskými skalami do Mladějova na vlak, ušli jsme něco přes 8 km, a to i naši nejmladší předškoláci!
Kromě nezapomenutelných zážitků jsme si odnášeli i pexesa, propagační materiály, omalovánky a pohledy s obojživelníky.
Pokud by se vám zdálo fotek v galerii málo, naleznete další fotky od organizátorů soutěže zde

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *